Zselés akkumulátor töltő 12V-os akkuhoz

Az " akkutolto.jpg " kapcsolási rajzon látható akkumulátor töltő megépítésre került és évek óta megfelelően működik.

Az áramkör lelkét képező IC ( UC3906 ) részletes működése  több forrásból is elolvasható,ezért itt azt nem részletezzük. A részletek iránt érdeklődők a Rádiótechnika 2004.januári,illetve februári számában Németh Lajos tollából részletes leírást találhatnak az UC3906 működéséről.

A rajz tartalmazza a táplálandó készülék csatlakozó pontjait is és annak biztosítékát (F1).

A transzformátorként a riasztó központokhoz alkalmazott biztonsági transzformátor került beépítésre. Az áramkör a végleges helyére szerelve a szerelve.jpg képen látható.

A kapcsolási rajzon lévő ellenállás értékeket a feltüntetett képlettel átszámolva különböző "Ah" kapacitású akkumulátorok tölthetők az áramkörrel.

Az itt közölt zselés automata akkutöltő nem azonos az RT-ben megjelenttel. A rajz abban nyújt segítséget, hogy egy konkrét amperóra kapacitású akkumulátorhoz készítsünk töltőt. Természetesen  az RT-ben látott módon (fokozatkapcsoló) kiegészítve a kapcsolást több féle (Ah) kapacitású akkumulátor is tölthető vele. Az általunk használt célra - GSM hibajelző egység akkumulátorának folyamatos üzemképes állapotban tartása- nem volt szükség digitális feszültségmérő egység beépítésére sem. Az egységet az elkészülte után a műhelyben teszteltük,majd  a berendezés részeként a telepítési helyen felszerelésre került.

Az áramkörrel illetve annak megépítésével kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolunk 

Az egységcsomagot már nem forgalmazzuk,a korábbi  anyaglistát azonban fenn hagytuk: anyaglista.pdf.  A kapcsolást elsősorban olyanoknak ajánljuk,akiknek van készülék építési gyakorlatuk  Az építési leírás a Rádiótechnikában (2004/1-2) megjelent "Automata akkutöltő savas ólomgél akkumulátorokhoz" cikkben található.

 
email gomb